top of page
Post: Blog2_Post

Digitale skills in de uitverkoop

Zijn jouw medewerkers klaar voor de digitale uitdagingen van vandaag en morgen? Dat is een kernvraag die je je als organisatie móet stellen als je praat over digitale transformatie.Een kernvraag die nog te vaak over het hoofd wordt gezien. Of waar met de grove borstel wordt overgegaan.


Aannemen dat je mensen 'wel mee zijn' is een kapitale fout


Als het niet over de implementatie van exotische softwarepakketten gaat - en dan nog - is de aanname te snel dat mensen wel mee zijn, of het wel 'al doende' zullen leren. Dat is een kapitale fout in je change management strategie.

Als we kijken naar de tendensen in onze samenleving, en die vertalen naar de realiteit van een gemiddeld bedrijf, dan moeten we concluderen dat heel wat mensen onvoldoende mee zijn. En dan kijken we echt niet alleen naar de wat oudere bevolkingsgroepen.


Ook jongeren hebben moeite met bijbenen


UIt de resultaten van de laatste jaarlijkse digimeter van onderzoekscentrum IMEC blijkt dat een kwart van de Vlaamse jongeren niet mee is met het digitale jargon,


Volgens professor nieuwe communicatietechnologieën Lieven De Marez (IMEC en UGent) ligt er bovendien een grote uitdaging in het opkrikken van de digitale vaardigheden van jongeren. Dit zijn mensen die binnen een aantal jaar onze arbeidsmarkt zullen betreden, en de digitale beweging verder vorm zullen geven.


Ook in Nederland zien we dat jongeren globaal te positief zijn over hun eigen digitale vaardigheden. Zo bleek uit onderzoek in opdracht van de KB, de nationale bibliotheek, in 2021 al dat bijna de helft (47%) van de jongeren het eigen niveau overschat. Bovendien blijkt dat naarmate jongeren ouder worden, zij hun digitale vaardigheden steeds rooskleuriger inschatten.


Digivaardigheden in kaart brengen


Uit onderzoek blijkt bovendien dat onzekerheid over de eigen digitale vaardigheden tot weerstand kan leiden bij digitale transformaties.


Je hebt er als organisatie dus alle baat bij om vroeg genoeg in je transformatieproces in kaart te brengen welke vaardigheden nodig zijn, welke je in huis hebt, en waar je extra inspanningen moet leveren om je mensen te laten bijbenen.


Gerichte bevragingen, gemixte trainingsvormen en ondersteuning op maat zijn een must in je transformatietraject.


Nieuwsgierig welke componenten je transformatie nog kunnen maken of kraken? Volg dan onze webinar over de rol van cultuur bij digitale transformatie..


Webinar - Cultuur in digitale transformatie


10 maart organiseren Sofie Meyer en Erik Hartman een webinar over de essentiële rol van cultuur in digitale transformatie, met de nadruk op leiderschap, teamveiligheid, welzijn, digitale vaardigheid en verandervaardigheid.


Er is voldoende ruimte voor interactie en vragen. Als je je aanmeld voor de digivolwassen.nl nieuwsbrief is deelname gratis. Je bent van harte welkom!


Webinar 10 maart - Cultuur in digitale transformatie

Meld je aan voor de webinar 'Cultuur in digitale transformatie' op 10 maart!


29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
0. mail - rond.png

Abonneer je op de DIGIVOLWASSEN.NL nieuwsbrief
Ontvang maandelijks nieuws en tips voor je digitale transformatie.

Bedankt voor je inzending!

JA, Ik wil graag praten over de digitale transformatie in mijn organisatie.

Bedankt voor je inzending!

Relevante trainingen

  • 15 nov 09:30 – 23 nov 16:30
    DRUK Utrecht, Westerkade 30, 3511 HC Utrecht, Nederland
    4-daagse praktijktraining in Business Process Management (BPM). 15, 16, 22 en 23 november 2023. Maximaal 8 cursisten. Neem je eigen casus mee! De laatste dag presenteer je wat je hebt geleerd aan de hand van je eigen casus.
bottom of page