top of page
Post: Blog2_Post

In 30 jaar wereldwijd web is er veel veranderd

In 1993, nu bijna 30 jaar geleden, verscheen de eerste commerciële website. Sindsdien is er veel veranderd op het wereldwijde web. De top 10 van meest bezochte websites in die 30 jaren zegt denk ik veel over de ontwikkelingen in de wereld.



De eerste commerciële website werd gelanceerd in 1993 door een bedrijf genaamd NetMarket, dat een online winkel was die boeken en andere artikelen verkocht. De website heette "NetMarket: The First Virtual Shopping Mall". Het werd gemaakt door een team ondernemers geleid door Jeff Bezos, die later Amazon.com oprichtte. Amazon komt vanaf 1998 ook in de top 10 voor. Maar niet voor lang.


Van Hero naar Zero


Van een andere website die vanaf het begin de top 10 lijst domineerde heeft de jongere generatie waarschijnlijk nog nooit gehoord: AOL (America Online). Pre-Google bestonden er ook allerlei andere zoekmachines die in de jaren '00 al weer zijn verdwenen.


Met Google veranderde het speelveld vrij drastisch. Google is al jaren de meest populaire website, maar opvallend is dat er nog steeds ruimte is voor andere zoekmachine: Yahoo, Yandex en Baidu zitten riant in de top 10.


Zoekmachine Yahoo is niet meer de dominante website van de jaren '90 en '00, maar weet zichzelf toch in de top 10 te houden. Dat is nogal een prestatie.


Van Zero naar Hero


Zoekmachine Google kwam op het web in 1998 en verscheen al in 2001 in de top 10. Het vloog in vijf jaar tijd naar nummer 1 om daar niet meer te verdwijnen.


Met YouTube en Google domineert Alphabet al jaren de top 3 van meest bezochte websites. YouTube steeg nóg sneller dan Google naar de top 3.


En Facebook was nóg sneller. Vanaf 2010 komen de social media in de top 10 om niet meer te verdwijnen. Maar het heeft zijn tweede plaats in 2018 moeten afstaan aan YouTube. Je ziet in de video dat Facebook krimpt in absolute aantallen. Een lot dat ook Twitter binnenkort zal treffen?




Groter en internationaler


Dat Baidu in de top 10 zit, zegt ook iets over de niet meer zo vanzelfsprekende hegemonie van de VS en de westerse wereld. Wie weet is de top 10 over een paar jaar minder dominant westers.


De internationalisering zie je ook in de absolute cijfers: de winnaar van 1993 had 20 miljoen bezoekers. In 2022 zijn dat er bijna 90 miljard. Daar zit een flink deel niet-westerse bezoekers bij. Een aantal dat alleen maar groeit.


TikTok!


In deze video ontbreekt TikTok en dat lijkt mij niet correct. Navraag bij ChatGPT levert deze top 10 lijst op:


  1. Google

  2. YouTube

  3. Facebook

  4. Amazon

  5. Wikipedia

  6. Twitter

  7. Instagram

  8. LinkedIn

  9. Netflix

  10. TikTok


De top 3 is identiek aan de video en andere lijsten die ik kon vinden. Maar Amazon staat hier op nummer 4 en dat is opvallend. In veel andere lijsten zie ik Amazon niet in de top 10. Ook LinkedIn, Netflix en TikTok staan in de top 10 volgens ChatGPT.


ChatGPT hierover: "Mijn top 10 lijst van meest bezochte websites is gebaseerd op de cijfers van verschillende onafhankelijke bronnen, zoals Alexa, SimilarWeb en StatCounter. Deze bronnen meten het aantal unieke bezoekers op een website en geven een ranglijst van de meest populaire websites op het internet. Ik heb ook rekening gehouden met de algemene trends op het internet en de meest populaire websites in verschillende landen en regio's."


Wat brengt de toekomst?


Zal ChatGPT ooit in de top 10 voorkomen? Als concurrent van Google? Of Wikipedia? Gaan we het Metaverse in deze top 10 zien? Gaan Google en YouTube ooit verdwijnen uit de top 10? De tijd zal het leren.


Kijkend naar de top 10 kun je in elk geval concluderen dat mensen nog veel zoeken naar informatie op het web, dat zij veel video's zoeken en kijken en dat zij veel met elkaar communiceren via sociale media. De tools komen en gaan, maar die behoeften blijven voorlopig bestaan.





22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
0. mail - rond.png

Abonneer je op de DIGIVOLWASSEN.NL nieuwsbrief
Ontvang maandelijks nieuws en tips voor je digitale transformatie.

Bedankt voor je inzending!

JA, Ik wil graag praten over de digitale transformatie in mijn organisatie.

Bedankt voor je inzending!

!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.
bottom of page