top of page
Post: Blog2_Post

‘Applied AI’, prima uitleg over artificial intelligence voor professionals

De hype in artificial intelligence (AI) is weer nieuw leven ingeblazen, met allerlei verwachtingen en misverstanden. Dus is het nuttig om uit te vinden wat kunstmatige intelligentie nu precies is en hoe je het kunt inzetten. Maar waar haal je die kennis als je geen machine learning programmeur of AI-expert bent?Een prima start is Applied Artificial Intelligence – A Handbook for Business Leaders. De auteurs schreven een praktische gids voor het leiderschap dat machine-intelligentie willen inzetten om hun organisaties en communities te verbeteren. Dit boek is nog steeds actueel en op een zeer leesbare manier geschreven.


Datacorvee: het moet gebeuren, maar niemand wil het doen


Ik schreef al in 2018 een recensie over ‘Applied AI’ op CMS Wire. Wat ik nog steeds zo goed vindt aan het boek van Mariya Yao, Marlene Jia en Adelyn Zhou is dat zij ruim aandacht besteden aan de essentiële rol van data in kunstmatige intelligentie. Er wordt doorgaans veel te naïef gedacht over de enorme klus van 'datacovervee': het opschonen en ordenen van data. Dat is 80 procent van het werk, dat door specialisten moet worden gedaan. Specialisten die enorm schaars zijn.Gewapend de hype in


Na het lezen van dit boek kun je volgens mij ook de nieuwste hypes van ChatGPT, (chatbot) Dall-E (illustrator), Midjourney (fotomaker), Deepswap (videomaker) en talloze andere voorbeelden beter interpreteren.


Je kunt meer bronmateriaal bij het 'Applied AI' boek opvragen en bekijk zeker ook de blog TOPBOTS van Mariya Yao als je dieper in de AI wilt duiken.


Op digivolwassen.nl zal ik regelmatig bloggen over kunstmatige intelligentie en wat het nu echt kan betekenen voor mensen en organisaties. En zonder te pretenderen dat we ons ineens in een "AI-samenleving" begeven. Dat is namelijk zeer overdreven, maar ik heb het al een paar 'experts' zien beweren.


Overdrijven is ook een vak


Ik heb een zwak voor overdreven uitspraken over technologie. ;-). Deze wil ik jullie niet onthouden.


In het Computable-artikel uit 2017 (!) Businessadvies: overleven in wereld van bots, ai en big data beweert men zonder schroom: "Binnen afzienbare tijd (dat betekent: binnen enkele weken, EMH) zien we het overal om ons heen: ki en robots die de educatie van onze kinderen verzorgen, medische hulp verlenen, criminelen aanwijzen en ons helpen een nieuwe wereld van virtual en augmented reality te ontdekken."


Ik heb ze in de afgelopen jaren nog niet voorbij zien komen in de alledaagse praktijk. Jij wel?


Er wordt ook beweerd dat dankzij kunstmatige intelligente de productiviteit enorm zal toenemen. Het cijfer 25 procent wordt daarbij genoemd. Dat is opmerkelijk want de productiviteit blijft al jaren gelijk en daalt zelfs ...

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


0. mail - rond.png

Abonneer je op de DIGIVOLWASSEN.NL nieuwsbrief
Ontvang maandelijks nieuws en tips voor je digitale transformatie.

Bedankt voor je inzending!

JA, Ik wil graag praten over de digitale transformatie in mijn organisatie.

Bedankt voor je inzending!

Er zijn op dit moment geen geplande evenementen
bottom of page