top of page
Post: Blog2_Post

Google weet binnen 5 minuten wie een goede leider is

Goed leiderschap is doorslaggevend om een organisatie succesvol te maken. Maar hoe meet je op een objectieve manier of iemand een goede leider is? Na jarenlang onderzoek kwam Google op een lijstje van 13 vragen. En die vragen worden beantwoord door de medewerkers. Wat blijkt uit de resultaten? Goede leaders zetten de kaders neer en geven hun mensen het mandaat om op de beste manier te presteren binnen die kaders.


Wat doet de manager voor mij?


De lijst met 13 vragen bestaat uit twee delen. De eerste 11 vragen kan men scoren op een 5-punts schaal van zeer mee eens tot zeer mee oneens.

 1. Mijn manager geeft mij actiegerichte terugkoppeling die helpt om mijn prestatie te verbeteren.

 2. Mijn manager doet niet aan “micro-managen”.

 3. Mijn manager toont begrip en medeleven voor mij als een persoon.

 4. De acties van mijn manager bewijzen dat zij/hij mijn inbreng in het team waardeert, ook als dit verschilt van haar/zijn eigen idee.

 5. Mijn manager houdt mijn team gefocussed op de belangrijkste resultaten en ‘deliverables’.

 6. Mijn manager deelt regelmatig relevante informatie van haar/zijn managers en het senior management.

 7. Mijn manager had een betekenisvol gesprek met mij over mijn carrièremogelijkheden in de afgelopen zes maanden.

 8. Mijn manager communiceert duidelijke doelstellingen voor mijn team.

 9. Mijn manager beschikt over de inhoudelijk technische expertise om mij effectief te managen.

 10. Ik zou mijn manager aanbevelen bij andere Google-medewerkers.

 11. Ik ben tevreden over mijn manager’s algemene prestatie als manager.

En de vragenlijst besluit met twee open vragen waar de manager in kwestie zich verder op kan ontwikkelen.


12. Wat zou jij je manager willen aanbevelen om vooral te blijven doen? 13. Wat zou jij je manager willen aanraden om te veranderen?Goed leiderschap versterkt engagement


Opvallend aan deze vragenlijst van Google is dat maar één vraag (vraag 9) gaat over de expertise van de manager. De andere vragen gaan over ‘soft skills’ als communicatie, feedback, coaching, teamwerk, respect en inlevingsvermogen.


Dit is helemaal in lijn met mijn eerdere blog-artikel De verborgen kracht van teams waarin ik al schreef dat mensen graag in teams willen werken als het team en de teamleider hen echt ondersteunen en uitdagen.


Ook hier gaat het om een 5-punts schaal waarmee medewerkers zelf kunnen aangeven hoe zij hun team en teamleider waarderen. Voor de volledigheid herhaal ik die vragen.

 1. Ik ben echt enthousiast over de missie van mijn organisatie.

 2. Ik weet goed wat er van mij wordt verwacht op mijn werk.

 3. In mijn team word ik omringd door mensen die mijn waarden delen.

 4. Ik heb elke dag de kans om mijn kracht op het werk te laten zien.

 5. Mijn teamgenoten steunen mij door dik en dun (‘Have my back’).

 6. Ik weet dat ik erkenning krijg als ik uitstekend werk verricht.

 7. Ik heb het volste vertrouwen in de toekomst van mijn organisatie.

 8. In mijn werk word ik voortdurend uitgedaagd om te groeien.

Welke vragenlijst je ook kiest of combineert, ik zou deze vragenlijst en die van Google gebruiken om de werkelijke waarde van teams en leiders te meten en de discussie aan te gaan hoe het beter kan en hoe goede leiders en goede teams beter beloond en ondersteund kunnen worden.


Webinar - Cultuur in digitale transformatie


10 maart organiseren Sofie Meyer en Erik Hartman een webinar over de essentiële rol van cultuur in digitale transformatie, met de nadruk op leiderschap, teamveiligheid, welzijn, digitale vaardigheid en verandervaardigheid.


Er is voldoende ruimte voor interactie en vragen. Als je je aanmeld voor de digivolwassen.nl nieuwsbrief is deelname gratis. Je bent van harte welkom!

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


0. mail - rond.png

Abonneer je op de DIGIVOLWASSEN.NL nieuwsbrief
Ontvang maandelijks nieuws en tips voor je digitale transformatie.

Bedankt voor je inzending!

JA, Ik wil graag praten over de digitale transformatie in mijn organisatie.

Bedankt voor je inzending!

bottom of page