top of page
Post: Blog2_Post

Rijke kennisdeling over digitale transformatie bij Clavis Publishing

Op 20 juni organiseerden we een Advatera* community-bijeenkomst in Hasselt bij Clavis Publishing. Met presentaties van RTBF en het online platform van Clavis werd het een mooie dag met veel uitwisseling van kennis en ervaringen.Kinderboekenuitgeverij Clavis Publishing is gevestigd in een prachtig kloostergebouw in Hasselt, België. We zaten op de ruime zolderverdieping, waar twee viervoeters ons af en toe een bezoekje kwam brengen. Gezelligheid ten top!


Digitale transformatie gaat langzaam


Philippe Deltenre is verantwoordelijk voor de Digital Platforms strategy and development bij RTBF. Zijn presentatie begon met een zeer interessant een college in het ware verhaal achter digital marketing. Hij plukte een reeks anekdotes en ervaringen uit zijn lange carrière als marketingstrateeg. De deelnemers zaten op het puntje van hun stoel en stelden vele vragen die Philippe enthousiast beantwoordde.


Met humor vertelde Philippe over zijn wederwaardigheden als digital marketingstrateeg bij RTBF. Zijn passie en energie botsen zo af en toe tegen de redelijk logge organisatie die RTBF toch wel is. Philippe drukte ons op het hart dat we de moed nooit moeten opgeven in onze pogingen om een organisatie te transformeren.


Digitaal transformeren is een combinatie van geduld, liefde en toewijding. En leren van fouten. "Don't give up on crucial matters!" is zijn devies.


Van de nood een deugd: digitale boeken


Tanja Appeltants werkt aan de digitale transformatie bij kinderboekenuitgeverij Clavis Publishing. Toen vanwege de COVID-pandemie alle scholen werden gesloten, was er een enorme vraag naar digitale boeken. Clavis besloot al snel om zelf een digitaal platform te ontwikkelen voor hun boeken: Klaslezen.


Klaslezen is het onlineplatform van Clavis Uitgeverij dat digitaal lezen op school en thuis wil ondersteunen. Met deze streamingdienst kunnen leerkrachten en leerlingen op elk moment en op elk toestel meer dan tweeduizend kinder- en jeugdboeken uit het fonds van Clavis digitaal lezen.


Klaslezen biedt een combinatie van digitale boeken, luisterboeken en geanimeerde boeken. Het platform ziet er verzorgd uit en de stemacteurs en animaties zijn zeer professioneel gedaan. Er is ook extra aandacht besteed aan de toegankelijkheid (accessiblity) voor dyslexie, slechtziendheid, etc.


AI nog niet goed genoeg


Tanja vertelde dat men bij Clavis al wat experimenteert met kunstmatige intelligentie (AI), maar het is nog niet goed genoeg. Ook de AI-stemmen zijn nog niet op het niveau dat het professioneel inzetbaar is.


Ook Philippe en de andere aanwezigen gaven aan dat zij vrij intensief experimenteren met AI, maar het is zeker niet 1-op-1 toepasbaar of commercieel interessant genoeg. Men is wel erg nieuwsgierig naar best practices in AI. Daar gaan we naar op zoek voor een volgende community-bijeenkomst.


Are you ready for Digital transformation?


Als afsluiting kregen alle deelnemers een assessment 'Are you ready for Digital transformation'? Deze vragenlijst geeft enkele stellingen waar je op kunt scoren.


Het was goed om te zien waar je aan moet denken als je bezig bent of van start gaat met een digitale transformatie.


Een assessment als deze is zeer geschikt om samen uit te voeren met collega's in een workshop. Het helpt om de pijnpunten naar boven te krijgen en je echt te richten op de essentie van digitale transformatie.


Je kunt de resultaten van dit assessment ook gebruiken als nulmeting (baseline) voor de transformatie. Neem het assessment periodiek af en stel samen vast wat de ontwikkeling is en waar nog extra aandacht aan moeten worden besteed.


Uniek kijkje in de keuken bij andere collega's


De lokale community-bijeenkomsten geven altijd een uniek kijkje in de keuken bij collega's. Je ziet letterlijk waar en hoe zij werken en hoe zij omgaan met de dagelijkse uitdagingen van het vak.


Uiteraard zijn alle bijeenkomsten vertrouwelijk en zonder commerciële bureaus, consultants en leveranciers. Alle aanwezigen zijn professionals die bij elkaar komen om praktijkervaringen te delen in een veilige omgeving.


Elke bijeenkomst is weer bij een andere organisatie. Zo krijg je een goed beeld van wat er allemaal speelt. Je kunt gratis aan een bijeenkomst deelnemen om te kijken of het waarde heeft voor jou of je organisatie.


6 september: Kijkje in de keuken bij Rijksportaal


De volgende bijeenkomst is op 6 september bij de Dienst Publicatie en Communicatie (DPC) van de Rijksoverheid in Den Haag. Daar krijgen we een kijkje achter de schermen van het Rijksportaal, het rijksbrede intranet voor alle ambtenaren van de Rijksoverheid.Wordt lid van de Europese community


Advatera is een Europese community van professionals in communicatie, marketing en digitale transformatie. De community is actief in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.


Je kunt lid worden en deelnemen aan elke online en fysieke bijeenkomst in heel Europa. Er zijn wekelijks bijeenkomsten ergens in Europa. In Nederland en België organiseren we 6 tot 8 bijeenkomsten.


* TIMAF is partner van Advatera. Erik faciliteert alle bijeenkomsten in Nederland en België en hij is ook spreker op het jaarlijkse Advatera-event in Wenen: DLF 2024.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


0. mail - rond.png

Abonneer je op de DIGIVOLWASSEN.NL nieuwsbrief
Ontvang maandelijks nieuws en tips voor je digitale transformatie.

Bedankt voor je inzending!

JA, Ik wil graag praten over de digitale transformatie in mijn organisatie.

Bedankt voor je inzending!

bottom of page