top of page
Post: Blog2_Post
Foto van schrijverSofie Meyer

Geen verandering zonder weerstand. Maar hoe ga je ermee om?

Bijgewerkt op: 18 okt. 2022

Weerstand is inherent aan transformatie. Zoals al aangehaald in een andere blog zijn we nu eenmaal gewoontebeestjes. En die houden niet van verandering. Dus krijg je weerstand. Dat is trouwens een belangrijke reden waarom transformatietrajecten onvoldoende of niet gerealiseerd worden. Je kan er dus maar beter mee leren dealen.



En wat is dat dan: 'leren dealen'?


Wat het alvast niet is:

  • Je kop in het zand steken;

  • Vuur met vuur bestrijden (zelf in weerstand gaan);

  • Weerstand onderdrukken.

Waar rook is, is vuur


Dus moet je gaan blussen. En daar komt heel wat bij kijken.


Digitale transformatie draait erom mensen mee te krijgen. In je verhaal, in de doelstellingen die je met het traject wil uitzetten, in de acties die daarvoor nodig zijn. Idealiter worden mensen ambassadeurs van digitale transformatie. In het slechtste geval gaan ze in weerstand.


Weerstand kent veel gezichten


Weerstand uit zich op subtiele en minder subtiele manieren. Zo kan je merken dat medewerkers - ondanks het feit dat je al heel wat tijd hebt gestoken in dingen kaderen en uitleggen - toch kritische vragen blijven stellen. Dan weet je: de mayonaise pakt niet.


Of mensen werken niet mee. Ze hebben altijd wel een reden om niet in de verandering te stappen. Te weinig tijd, niet het juiste materiaal, niet de juiste mensen, geen ondersteuning, geen verhaal, geen skills ...


Expliciete weerstand ontstaat als de tamtam zijn werk begint te doen. Het imago van het veranderingstraject komt onder druk te staan, het draagvlak vervaagt. Mensen spreken zich openlijk uit tégen de verandering. En nemen daarmee andere mensen mee in hun negatieve spiraal.


Ga op zoek naar de waarom


Er zijn uiteraard nog heel wat andere uitingen van weerstand. Belangrijk om in je achterhoofd te houden, is dat weerstand een uiting is van iets anders. Van angst, van onzekerheid, van frustratie ...


Mensen zijn gewoontebeestjes. Verandering trekt aan de gekende kaders. Er wordt aan de boom geschud, en dan vallen er el eens kokosnoten uit. Dus die moet je gaan verzamelen, De harde schil is wat je ziet, de zachte inhoud is wat aan de basis ligt voor dat gedrag.


Moet je dan een psycholoog zijn om met weerstand aan de slag te kunnen gaan? Uiteraard niet. Maar je moet wel - vanuit een bereidheid om de andere te willen begrijpen - de juiste vragen stellen. Zodat jij weet, waar het brandt. En wat je kan doen om die brand te blussen.


Koken met veel ingrediënten


Dat vraagt best om een uitgebreide skill set. Want je moet kunnen werken op verschillende sporen. Het volwassenheidsmodel helpt je om zicht te krijgen op de vele aspecten die bij digitale transformatie komen kijken. De dimensie 'Cultuur' geeft een overzicht van belangrijke domeinen waarop je kan (bij)sturen als je met weerstand geconfronteerd wordt.


Bovendien helpt het je om in te schatten hoe ver je organisatie op die verschillende domeinen staat. En waar je als organisatie kunt verbeteren. Pijnpunten zijn immers mogelijke bronnen van weerstand. Daarmee kan je aan de slag. Zo neem je op een structurele manier de mens mee in je digitale transformatie.


Wil je meer weten over digitale volwassenheid?


Schrijf in voor het webinar 'Digitale transformatie' op 16 december.




39 weergaven0 opmerkingen

Comentários


0. mail - rond.png

Abonneer je op de DIGIVOLWASSEN.NL nieuwsbrief
Ontvang maandelijks nieuws en tips voor je digitale transformatie.

Bedankt voor je inzending!

JA, Ik wil graag praten over de digitale transformatie in mijn organisatie.

Bedankt voor je inzending!

bottom of page